Parenting Tips | Slow Cooker dan bubur Aqil

10:48 AM

Parenting Tips | Slow Cooker dan bubur Aqil


Assalamualaikum

Aqil dah 7 bulan dan dah start makan bubur nasi.Sesejak join group ibu-ibu kat FB ni banyak yang saya dah belajar tentang pemakanan baby.Start dari puree sekarang ke bubur nasi plak.Mula-mula tu dok terpikir-pikir takkan la tetiap pagi nak bangun awai masak untuk Aqil.Kalau tak jaga cemana?Ha....kan dah kalut tu.

Bila depa bagi cadangan boleh masak bubur nasi guna slow cooker terus teringat slow cooker saya dapat masa kawen ritu.Saya dah bagi ke mak pon sebab masa tu tak tau function dia apa.Sesaja tanya mak pasai slow cooker tu.Mak kata guna 2 kali lepas tu tak guna dah sebab masak sup slow sangat katanya.So mak bagi balik kat saya.Alhamdulillah...kalau tak mesti buruk siku kalau minta balik...hahahaha...

cilok pic dari group fb.gambar enpon saya tak comey
 Elba slow cooker ni ada 3 function. Slow if kita masak pastu nak tido.Esoknya bangun bubur akan masak elok.Dalam 5 ke 6 jam jugak la. High untuk 2 ke 3 jam camtu. Auto plak rasanya di antara tu kot sebab tak penah guna.Selalunya saya guna yang slow ja.If guna yang high tepi-tepi periuk akan hangit sikit.

Beras plak saya dah siap blend kasar sesiap so kalau hari cuti masak dengan dapur gas pon tak lama.If guna slow cooker dalam sejam dah masak tapi lepas beras dah kembang tukar setting ke mode auto.

Cilok gak dalam group
 Saya guna beras perang untuk Aqil makan.
-Rendam beras tu semalaman.
-Pastu toskan.
-Sangai/goreng beras tanpa minyak.
-Biarkan sejuk.
-Blend kering.

Saya tak blend halus beras tu sebab Aqil tak suka bubur yang terlampau hancur so saya blend kasar-kasar.
Beras saya tiru sebijik sebijan macam mommies-mommies ni buat.Nak menjimatkan masa ibu yang berkerja macam saya yang nak masak bubur nasi sendiri untuk anak.If bangun awai saya masak guna dapur gas je.If bangun lambat campak-campak dalam slow cooker nanti abah nak hantar Aqil bubur pon dah siap.Tapi selalunya saya masak 4 sudu beras sebelum tido guna slow cooker guna high mode pastu abah balik jam 1.30 pagi camtu abah akan tukar setting ke slow mode.Esok bangun bubur Aqil pon siap.

Bubur nasi + karot/labu + kentang + brokoli + ayam + kurma
 Sedap....mama pon tumpang makan sekali.

Aqil ni demand sikit.Taknak bubur nasi yang halus-halus macam puree.Dia tak suka dan taknak yang terlalu cair.Suka yang pekat-pekat.



Mujur la poo poo Aqil tak keras.Kuar macam biasa ja.If keras jenuh Aqil menangis.

Ada kawan tanya kenapa saya susah-susah nak masak Aqil puree...bubur bagai.Bagi je la nestum yang siap sedia kat kedai tu.Anak dia dulu-dulu makan tu ja.Elok sihat sampai sekarang.

Anak saya.Biar la saya susah sikit untuk dia.Saya pon nak yang terbaik untuk anak saya ni macam orang lain.Tak susah pon.Menu campak-campak.Bukan nak kena tumis bagai.Lagipon saya rasa ralat sebab takleh fully BF kan Aqil so saya rasa biarla bersusah-susah sikit bab makan dia ni.Kalau dia sihat saya pon senang.Takde la dok susah hati pikirkan kesihatan dia.

You Might Also Like

14 apa kata anda?

  1. Ash minggu depan dah boleh start makan.... Yeehaaa!!!

    ReplyDelete
  2. Aaaaa kami xtau function slow cooker ni so x brani beli. macam best jewwww

    ReplyDelete
  3. ju...mula2 kami pon xtau function tp lps dok tgk depa dok sembang br tau leh msk moi dgn sng kt situ

    ReplyDelete
  4. pepagi ternampak entri ni.terus lapar.haha

    ReplyDelete
  5. Rahim...amboi...moi baby kot.xkn lapar gak

    ReplyDelete
  6. Haha..nampak mcm sodap je...

    ReplyDelete
  7. Rahim...mmg sdp sbb kami pon tumpang mkn skali :p

    ReplyDelete
  8. kira pun sama blend sesiap beras perang tue. nanti bila nk masak takde la lama sangat.

    uwais kalau makan yang tak hancur lambat jadinya. tunggu dia menguyah lagi. ummi yang stress hahahahha

    ReplyDelete
  9. kan Kiera...klau x blend maunya lmbt la nk msk dgn nk p keja bgai

    ReplyDelete
  10. dok tggu masa ja nie nk guna slow cooker tu sbb nk ajr bg makan protein huiii tazabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  11. Sbarlah Zai.. bab yang last tu mana2 manusia pun dia akan tanya dan bagi soalan yg x brape cerdik.. nape nak suah2.. nape x BF.. nape x tu nape x nie.. Anak kita sukalah kita nak buat lebih sikit ke.. Anak kita..
    sha kalau bab2 nie sha maleh layan..

    ReplyDelete
  12. macam sedap jee ni .hehehe untuk orang tua xde ke..

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers