Jual Darah vs Derma Darah

9:58 AM

Jual Darah vs Derma Darah

 
 

Jual darah

Hari tu ada orang tegur kenapa nak derma darah?Orang lain jual darah kat hospital swasta.Dapat duit tau.Ye memang benda tu dah selalu sangat orang cakap.Kadang tu bila kempen derma darah dari hospital swasta buat kat kilang ni tak ramai pon datang derma.Mungkin ramai dah tau sebab apa kan?
 
Psssttt....kat kilang ni bangsa lain pon ramai dah menderma.Kalau kita jual nampak sangat la kan???
 

Derma darah

 
Semalam dan hari ni ada kempen derma darah dari Tabung Darah Hospital Pulau Pinang kat kilang tempat keja ni.Sekarang macam dah jadi rutin.Tiap 3 bulan sekali pihak hospital di bantu klinik dalam kilang buat kempen derma darah.
 
Saya pon turut sama menderma setelah berehat 2 tahun.Berehat sebab mengandung dan bersalin czer.
Tahun ni masuk kali ke 3 dah.Alhamdulillah...HB cantik.13.7 tapi jangan tanya apa saya makan nak bagi HB cantik macam tu.Dulu sebelum kawen siap dapat ubat tambah darah kot sebab HB tak cantik.Fuhhhh....walau kerap menderma tapi bila tang nak cucuk tu seriau jugak.
 
 

Tak bawa buku merah tapi ada kad derma darah bulan 6 hari tu so guna la kad tu...hihihih...

 
Saya di hujung sana tengah rilek-rilek.Tak sampai 5 minit darah dah penuh.Terkejut gak la bila nurse cakap dah penuh.Rasa baru ja duduk atas kusi tu...hihihi...

 
Lepas menderma pihak kilang sediakan makanan dan minuman untuk menjamu selera.Meriah kau.Yang hijau kat atas meja tu gift dari kilang.Saya dah ada 3 warna dah.Biru,pink dan hijau.

 
Save duit makan saya semalam...hahahaha...
 
Kawan-kawan....jom derma darah.Tak sakit pon.Bila dah start derma darah nanti rasa nak derma dan derma lagi.Tak caya cuba la sekali.

You Might Also Like

17 apa kata anda?

  1. Salam singgah pagi dr http://seindahcerita.blogspot.com/
    nieyl suka gler derma darah...

    ReplyDelete
  2. zaman belajar-belum kahwin memang suka derma darah. dah kahwin ada anak ni dah tak layak nak derma darah dah pulak.xcukup berat. rindu nk derma drah. =(

    ReplyDelete
  3. Hehehe kak zai ni org baru nak tya. Alhamdulillah. Bestnya boleh derma darah. Hajat km xkesampaian lagi sbb bila nak derma ja mengandung nak derma ja mengandung. Mengandung ja baru nak derma. Hehehe. Kipidap kak zai !!!

    ReplyDelete
  4. bestnya kak zai~
    kami hb low,dinasihatkn utk naikkan hb dlu bru bleh derma..

    ReplyDelete
  5. Pernah derma dulu...
    Pastu rsa nak pitam..
    Pastu da tak pernah derma dah

    ReplyDelete
  6. wahh seronok siap makan nasi diberi..kalu kat sni diorang bagi makan roti dan air coklat..


    Salam Blogwalking : www.yanieyusuf.com

    ReplyDelete
  7. tak sure boleh derma ke tak..sebab terlampau obes.. eh.. obses menderma sampai tak boleh... T_T

    ReplyDelete
  8. Tak pernah lagi menderma darah atau menjual darah.. Fobia dengan kata2 kekawan jika sekali menderma darah ia perlu menjadi rutin JIKA TIDAK berat badan akan naik..Betul ke x tak pasti la...

    ReplyDelete
  9. terus terang ~ aida x pernah derma darah!
    takut :)

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. hsna kena cucuk hpv hari tu nak pengsan.. hahaha..

      Delete
  11. Zumal belum pernah derma darah. Hehe ^-^

    ReplyDelete
  12. Xpernah derma darah xtaw boleh menderma ke tak ni obesiti huhuhu

    ReplyDelete
  13. nak derma tapi tak cukup berat. sobssss

    ReplyDelete
  14. x pernah berjaya lagi derma darah..
    Dulu x cukup berat.. lepas kawin bila kempen jer tengah pregnant..
    Hehehe..

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers