Musim sakit

4:23 PM

Assalamualaikum
 
 
 
Aqil start muntah-muntah hari Rabu malam Khamis.2 kali gak la muntah time tido.Dah ke klinik ambik ubat tahan muntah dan angin.Mungkin silap makan kot?
 
 
Khamis petang pi check-up kat KK.Turn nombor 3.Masa tunggu turn tu boleh plak Aqil muntah atas kusi span kat KK dan atas lantai.Adoiiii...stress mama dia masa tu.Naseb la mama memang spare baju sepasang dan tuala siap-siap.Kesian plak tengok makcik cleaner tu cuci muntah anak.Tak abes-abes dok minta maaf kat makcik tu...huhuhu...
 
 
Pi KK sebab kena ulang timang berat 3 bulan berturut-turut.Budak bertuah ni obes.Sekali berat tak naik.Maintain 15.6 kg cuma tinggi naik 4 cm.Terus BMI drop.Nurse cakap dah ok sikit.Gitau nurse pasal muntah ni so nurse soh pantau lagi.Maybe sebab makan banyak katanya padahal Aqil tak nak makan lansung.Kamis malam tu dah stop muntah dah.
 
 
Jumaat dia start ceri beri.
 
Cair.
 
 
Mana tak cair.Start dari muntah-muntah tu dia dah taknak makan taknak minum susu.Just minum air masak ja.Time ni saya keja tapi boleh abah tak inform apa pon.Balik keja baru tau.
 
 
Jumaat malam dia start muntah balik.Jenuh dok basuh cadar.Decide pagi Sabtu tu nak pi klinik lain plak.So kami terjah Klinik Pakar Kanak-Kanak Tan kat Padang Lalang Bukit Mertajam.
Sampai-sampai tengok...tudiaaaa....punya la ramai.Lepas register tanya nurse tu agak-agak berapa lama lagi turn kami.Dah cakap 40 minit terus kami decide makan kepci dulu kat situ.


Apa pon takmau makan
 
Balik dari makan tanya belum sampai lagi turn kami.Dekat 20 minit gak la tunggu.Ha tengok la...betapa ramainya orang hari tu.
 

Selepas makan kepci
 
Sampai turn Aqil dokte Tan buat keja sepantas kilat.Time tu dah jam 12.30 tengahari dah pon.Tutup pukul 1 petang.Pesakit ramai lagi.Dokte cakap musim sekarang budak-budak banyak sakit ni.Tak pon sebab jangkit dengan sapa-sapa yang muntah atau cirit.Tapi saya agak Aqil salah makan sebab abah bawa dia pi tempat keja.Pastu kat sana ramai yang suka jamu dia macam-macam.Kalau tak...takkan la muntah keluar macam-macam benda.
 
 
Nah...dokte bagi semua ni untuk Aqil siap suruh tukar susu lagi.....adeh....
Ubat banyak-banyak macam ni macam la Aqil mau makan.Jenuh pelekoh dia.Dulu masa tak reti apalagi takpa...bila dah besar sikit ni mula la takmau makan ubat.
 
 
 
 
Nah...budak bertuah Aqil yang muntah-muntah ceri beri tapi ceria bukan main.
 



You Might Also Like

12 apa kata anda?

  1. Alahai..nasib baik xdemam..cepat2 sembuh ya..

    ReplyDelete
  2. kesian kat aqil... get well soon sayang

    ReplyDelete
  3. semoga cepat sihat abang aqil yang comel

    ReplyDelete
  4. Aqil kena rotavirus ke?
    Hope Aqil dah fully recovered.

    ReplyDelete
  5. alahai sian Aqil bucuk mama ni
    heheh mama le pulak
    speedy recovery ok

    ReplyDelete
  6. kalau kat KK sini, dorang mesti refer dengan dokte kalau anak ada sakit pape. uwais ritu siap ambik sample cirit lagi. tapi alhamdulilah takde pape. tak call balik tu takde pape la kot gamaknya...

    kesian Aqil takmo makan minum. mesti seksa tgk dia. bila anak yg biasa makan sekali dia takmo makan mesti susah hati sangat

    ReplyDelete
  7. semoga aqil cepat sembuh ya... ceria jah aqil ni

    ReplyDelete
  8. alahai syg :)
    moga sembuh sepenuhnya.
    aida memang sakit jiwa kalau anak2 x sihat :(

    ReplyDelete
  9. tulahh.. mmg musim sakit skrg niii.. kene lebih brhati hatii.. anak saya pun demam dua orgg baru2 ni..

    ReplyDelete

komen yang murni-murni yek ^.^

Popular Posts

Banner

COPY AND PASTE

Tickers

SUDAH HALAL
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers